Correct form of verbs Exercises for HSC
# HSC Correct Form of Verbs Exercises
**Correct Form of Verbs** ইংরেজি ব্যাকরণের অন্যতম গুরুত্বপূর্ণ একটি বিষয়, যা HSC বোর্ড পরীক্ষায় নিয়মিত আসে। এই অংশে ভালো ফলাফল করতে হলে শুধু নিয়ম জানলেই হবে না, বরং নিয়মিত প্রশ্ন অনুশীলন করাও অত্যন্ত জরুরি।
প্রতিদিন বিভিন্ন বোর্ড প্রশ্ন, মডেল টেস্ট এবং অনুশীলনী সমাধান করলে ক্রিয়াপদের সঠিক রূপ ব্যবহারের দক্ষতা বৃদ্ধি পায়। পাশাপাশি Tense, Subject-Verb Agreement, Conditional Sentence, Voice, Modal Verb এবং অন্যান্য গুরুত্বপূর্ণ Grammar Rules সহজে আয়ত্ত করা যায়। নিয়মিত প্র্যাক্টিসের মাধ্যমে শিক্ষার্থীরা সাধারণ ভুলগুলো এড়াতে শেখে এবং পরীক্ষায় দ্রুত ও নির্ভুলভাবে উত্তর দিতে পারে।
বিশেষ করে পূর্ববর্তী বছরের বোর্ড প্রশ্ন অনুশীলন করলে প্রশ্নের ধরন সম্পর্কে পরিষ্কার ধারণা তৈরি হয়, আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি পায় এবং পরীক্ষায় ভালো নম্বর পাওয়ার সম্ভাবনা অনেক বেড়ে যায়। তাই HSC পরীক্ষায় ভালো ফলাফল অর্জনের জন্য Correct Form of Verbs-এর নিয়ম শেখার পাশাপাশি নিয়মিত প্রশ্ন প্র্যাক্টিস করার কোনো বিকল্প নেই।
মনে রাখবেন, **যত বেশি অনুশীলন করবেন, তত বেশি দক্ষতা ও আত্মবিশ্বাস অর্জন করবেন।** ধারাবাহিক প্র্যাক্টিসই আপনাকে পরীক্ষায় সফলতার পথে এগিয়ে নিয়ে যাবে।
1. If all the children of Bangladesh (a) — (go) to school, the country (b) — (get) rid of the curse of illiteracy. To boost up education, the government (c) — (spend) more money. Subsidies must (d) — (give) in the education sector. Teachers (e) — (need) to (f) — (train) for good teaching. The poor students can (g) — (bring) under “Food for Education” programme. We (h) — (take) care that no institution (i) — (close) down due to political clashes. All concerned (j) — (be) conscious about it. [Dhaka Board; Dinajpur Board; Jashore Board; Sylhet Board-2018]
1. (a) go (b) will get (c) should spend (d) be given (e) need to be trained (g) be brought (h) should take (i) closes (j) should be [Dhaka Board; Dinajpur Board; Jashore Board; Sylhet Board-2018]
2. Trees contribute a lot to maintain ecological balance. A month-long tree fair (a) — (begin) in Kurigram stadium recently. It (b) — (organize) by the local administration and the Department of Social Forestation. The fair (c) — (inaugurate) yesterday by the DC of Kurigram. It was also addressed by other speakers who (d) — (emphasize) the need for planting more trees. The chief guest in his speech (e) — (put) importance on planting trees so that we (f) — (save) our environment from other effects of climate change and natural disasters. A huge procession (g) — (parade) through the streets of the town after the inaugural session. Various government and nongovernment organizations (h) — (set) up stalls displaying saplings of different varieties. Cultural functions (i) — (arrange) every night (j) — (inspire) people to plant trees. [Rajshahi Board; Cumilla Board; Chattogram Board; Barishal Board-2018]
2. (a)has been begun (b) was organized (c) was inaugurated (d) emphasized (e) put (f) can save (g) paraded (h) set up (i) are arranged (j) to inspire
3. English (a) — (be) the most widely used international language. It (b) — (learn) to communicate with the foreigners for various purposes such as (c) — (maintain) co-operation, co-existence and exchanging business information. There are also certain jobs which (d) — (require) a good functional knowledge of English. The jobs of a pilot, a postman, a telephone operator, a tour guide, a mechanic, a receptionist of an international hotel, an executive of a multinational firm, etc. (e) — (be) a few of them. Besides, a student (f) — (wish) to go for higher studies must learn English because the books on advanced education are mostly (g) — (write) in English. So, the importance and demand of learning English in our country can, in no way, be (h) — (ignore). Rather, we should (i) — (put) high importance on (j) — (learn) English to make room for ourselves in the competitive world. [Cumilla Board-2017]
3. (a) is (b) is learned (c) to maintain (d) require (e) are (f) wishing (g) written (h) ignored (i) put (j) learning
4. Air (a) — (be) an important element of the environment. But it is constantly being (b) — (pollute) in many ways. We make fire to cook food and (c) — (do) many works. This fire emits smoke which (d) — (contaminate) air. Vehicles pollute air to a great extent by (e) — (burn) fuel. Air pollution also (f) — (happen) when coal and oil (g) — (burn). Mills and factories can be (h) — (hold) responsible for this pollution. It is high time we (i) — (check) air pollution. Otherwise, we (j) — (suffer) a lot. [Barishal Board-2017]
4. (a) is (b) being polluted (c) do (d) contaminates (e) burning (f) happens (g) are burned (h) held (i) should check (j) will suffer
5. Idle brain is devil’s workshop. If we (a) — (waste) our time in idleness, all sorts of evil thoughts will crowd in our brain. Idle persons who (b) — (kill) their time are burdens of society. They (c) — (sit) idle and cherish no high ideal and lofty ambition in life. They (d) — (not support) themselves. They (e) — (lead) an unhappy life and (f) — (suffer) in the long run. There should be time for reading, for office or other work, time for physical exercise, time for recreation and time for prayer. This (g) — (indicate) that we should do everything at the right moment. We (h) — (lead) a healthy and prosperous life only when we (i) — (follow) the routine which we (j) — (make) for our guidance. [Jashore Board-2016]
5.(a) waste (b) kill (c) sit (d) do not support (e) lead (f) suffer (g) indicates (h) can lead (i) follow (j) make
6. The Liberation War of Bangladesh inspired many artists, singers and cultural activists. Eminent artiste Shaheen Samad (a) — (join) Bangladesh Mukti Sangrami Shilpi Sangstha during the Liberation War. She along with others (b) — (inspire) millions with her voice (c) — (raise) funds for the refugee camps. The.cultural troupe used to (d) — (travel) to refugee camps and different areas in Mukta’ Anchal. They (e) — (perform) patriotic songs and arranged puppet shows, besides, (f) — (stage) dramas. Shaheen Samad said, “Liberation War always (g) — (be) an inspiration for me.” She sang a lot of songs during that time and now (h) — (feel) honoured to have been able to inspire the freedom fighters. She has the memorable harmonium with which she sang in 1971. Now she (i) — (wish) to hand it over to Liberation War Museum. This eminent artiste wants live performance of those moving songs on TV channel, at least one song in a week and thus (j) — (cover) all the year round. [Chattogram Board-2017]
6. (a) joined (b) inspired (c) raised (d) travel (e) performed (f) staged (g) has been (h) feels (i) wishes (j) cover
7. To err is human. If a man commits crime anytime and repents truly for his misdeed, he may (a) — (forgive). But the man who (b) — (not, give up) the wrong, (c) — (suffer) surely. In the long run, he (d) — (will take) to the land of death. The old sailor (e) — (be) a wrong-doer in his long journey. He committed a crime (f) — (kill) a sea bird (g) — (call) Albatross. That crime ultimately (h) — (bring) bad luck to them. The ship (i) — (leave) in the icy sea. The sun shone over their head. The wind (j) — (drop) down. It was a great disaster. [Chattogram Board-2016]
7. (a) be forgiven (b) does not give up (c) will suffer (d) will be taken (e) was (f) by killing (g) called (h) brought (i) was left (j) dropped
8. Road mishap (a) — (happen) in our country almost every day. Recently it (b) — (rise) to an alarming rate (c) — (take) a heavy toll of human lives. The members of a family remain anxious if someone (d) — (travel) in a bus. In most cases, reckless driving (e) — (cause) road accidents. The drivers are in the habit of (f) — (violate) traffic rules. Road accidents can be (g) — (lessen) if the drivers drive their vehicles carefully. People should be conscious in this respect. While (h) — (cross) the road, they should be careful. Some people travel (i) — (climb) on the roof of the buses and trains. Traffic rules must be maintained strictly with a view to (j) — (control) road accidents. [Dhaka Board-2017]
8. (a) happens (b) has risen (c) taking (d) is traveling (e) causes (f) violating (g) lessened (h) crossing (i) by climbing (j) controlling
9. Jerry is an orphan. He (a) — (come) to the orphanage at the age of four. He (b) — (lose) his parents in his infancy. Then, he (c) — (commit) to the care of the orphanage. He could hardly (d) — (recollect) his parents’ memory. In spite of (e) — (be) an orphan, he had developed a strong fabric of morality. His inimitable morality (f) — (draw) him close to the writer. The writer (g) — (impress) with him. She started (h) — (show) affection for him. Jerry (i) — (take) her for his mother. He fabricated a lie (j) — (win) her heart. [Sylhet Board-2017]
9. (a) came (b) lost (c) was committed (d) recollect (e) being (f) drew (g) was impressed (h) showing (i) took (j) to win
10. Many events of great importance (a) — (take) place during the last century. Significant advances (b) — (make) in the field of science and technology. Many European colonies (c) — (gain) independence. The movement for democracy (d) — (become) prominent in many parts of the world. Two World Wars (e) — (break) out in this century. It also (f) — (witness) the misuse of atomic energy. Two cities of Japan were completely (g) — (destroy) as a result of the dropping of atom bombs. However, the emergence of Bangladesh as an independent nation (h) — (be) a momentous event. After a bloody war of nine months Bangladesh (i) — (bear). Now we (i) — (hold) our heads high in the community of nations. [Dinajpur Board-2016]
10. (a) took (b) were made (c) gained (d) became (e) broke (f) witnessed (g) destroyed (h) was (i) was born (j) hold
11. There are many people who (a) — (not take) physical exercise. They can hardly (b) — (realize) that they themselves (c) — (ruin) their health. They (d) — (fall) victim to many diseases. Life (e) — (become) dull to them. They (f) — (remain) always ill tempered. We (g) — (build) good health and sound mind through physical exercise. Physical exercise (h) — (make) our body active and the muscles strong. It also (i) — (improve) our power of digestion and blood circulation. It (j) — (give) strength to our brain. [Barishal Board-2016]
11. (a) do not take (b) realize (c) ruin (d) fall (e) becomes (f) remain (g) can build (h) makes (i) improves (j) gives
12. It has been over three hundred years since emperor Shah Jahan of Delhi (a) — (build) the Taj Mahal as a tomb for his wife in Agra. Architecturally, it (b) — (be) one of the most beautiful buildings in the world. The building (c) — (make) of fine white marble with inlays of coloured marble. It (d) — (have) eight sides and many open arches. It (e) — (rest) on a platform of terrace of red sandstone. Four slender white towers (f) — (rise) from the corners of the terrace. A large dome (g) — (stand) above the centre of the building. Around this large dome there (h) — (be) four smaller domes. Just inside the outer walls, there is an open corridor from which the visitors (i) — (look) through carved marble screens into a central room. The bodies of Shah Jahan and his wife Mumtaz (j) — (lie) in two graves below this room. [Rajshahi Board-2017]
12. (a) built (b) is (c) is made (d) has (e) rests (f) rise (g) stands (h) are (i) can look (j) lie
13. Most of the people who (a) — (appear) most often and most gloriously in the pages of history (b) — (be) great conquerors and generals and soldiers, whereas the people who really (c) — (help) civilization forward are often never (d) — (mention) at all. We do not know who first (e) — (set) a broken leg, or launched a sea worthy boat or (f) — (calculate) the length of a year, but we (g) — (know) all about the killers and destroyers. People think a great deal of them, so much so that on all the highest pillars in great cities of the world you (h) — (find) figures of a conqueror or a general or a soldier. And I think that most people (i) — (believe) that the greatest countries are those that (j) —(beat) in the battle the greatest number of countries and ruled over them as conquerors. [Jashore Board-2017]
13. (a) appear (b) are (c) help (d) mentioned (e) set (f) calculated (g) know (h) will find (i) believe (j) have beaten
14. In the last autumn vacation I (a) — (get) sufficient time. So I (b) — (make) up my mind to make a journey by an rom Dhaka to Chattogram. I (c) — (reach) the station about half an hour before the departure of the train. It (d) — (be) then a very busy time. Rickshaw, motorcars and other vehicles (e) — (come) to the station with passengers. Coolies (f) — (run) behind them. There (g) — (be) shouts and rush of the passengers and the coolies. After some time hearing a whistle, the passengers (h) — (stand) in a queue before the ticket counter. I also (i) — (stand) in the line and (j) — (buy) a second class ticket. [Dinajpur Board-2017]
14. (a) got (b) made (c) reached (d) was (e) came (f) ran (g) were (h) stood (i) stood (j) bought
15. Parents (a) — (be) blessings of God to us. When a child (b) — (bear), their joys (c) — (know) no bounds. They (d) — (start) (e) — (think) of (f) — (nurse) and (g) — (bring) up their children. They (h) — (remain) safe under the custody of their parents since birth. Parents never mind (i) — (take) pains for the upbringing of their off-spring. We (j) — never (offend) our parents. [Cumilla Board-2016]
15. (a) are (b) is born (c) know (d) start (e) thinking (f) nursing (g) bringing (h) remain (i) taking (j) should never offend
16. Football is a favourite game in our country. It (a) — (arrange) between two teams (b) — (contain) eleven players each. The captains of both teams (c) — (lead) their groups. This is the most exciting and enjoyable game ever (d) — (play) across the world. It (e) — (run) for an hour and a half with an interval after half of the time (f) — (be) over. Any football tournament (g) — (arrange) between two strong teams can be exciting. The result (h) — (remain) almost unpredictable till the end because any team might win the other team (i) — (score) a goal within seconds. The referee is to see whether rules and order (j) — (maintain) by the players. [Dhaka Board-2016]
16. (a) is arranged (b) containing (c) lead (d) played (e) runs (f) is over (g) arranged (h) remains (i) scores (j) are maintained
17. Once there (a) — (live) an idle king. He (b) — (not undergo) physical labour. As a result, he (c) — (get) bulky and could not move from one place to another. He (d) — (call) in a doctor The doctor (e) — (be) clever and wise. He did not (f) — (prescribe) any medicine for the king He asked the king to buy a club and (g) — (move) it in the air till his hands (h) — (get) moistened. The king started (i) — (follow) the prescription. Thus, the king (j) — (relieve) of his problem. [Rajshahi Board-2016]
17. (a) lived (b) did not undergo (c) got (d) was called (e) was (f) prescribe (g) move (h) got (i) following (j) was relieved
18. One night the entire village was sleeping. The boy Bayazid Bustami was busy in study. His mother (a) — (sleep). Suddenly she woke up and (b) — (feel) thirsty. (c) — (call) her son, she told her son to give her a glass of water and (d) — (fall) asleep again. So, he went out with the pitcher in search of water. After a while he (f) — (come) back home with water and found his mother (g) — (sleep). Then he waited (h) — (stand) by her bed with a glass of water. He did not make any sound lest she (i) —(wake) up. Suddenly his mother woke up and saw him with the glass of water. At once she (j) —(understand) what was the matter. [Sylhet Board-2016]
18. (a) was sleeping (b) felt (c) Calling (d) fell (e) came (f) was sleeping (g) stood (h) standing (i) would wake (j) understood
19. One day Hazrat Ali’s (R) favourite shield (a) —— (steal). After a long search it (b) —— (find) with a Jew. He (c) —— (ask) him to return the shield. But the Jew (d) —— (refuse) to return it. He (e) —— (say) that the shield was his. Hazrat Ali’s (R) companions (f) —— (be) very angry. They were ready to take the shield by force. But Hazrat Ali (R) (g) —— (stop) them saying, “No, you must (h) —— (do) it. There is no difference between the caliph and his subjects. So I (i) —— (go) to the court of justice.” So Hazrat Ali (R) (j) —— (seek) the help of the court. It was the caliph who had appointed Sharih Qazi. Seeing the justice the Jew accented Islam.
Answer: a) was stolen b) was found c) asked d) refused e) said f) were g) stopped h) not do i) will go j) sought
20. We (a) —— (make) a journey from Jessore to Khulna by bus. My uncle (b) —— (receive) us at Khulna bus stand. We (c) —— (put) up in my uncle’s house for one day. Early next morning we (d) —— (cross) the Rupsha bridge and (e) —— (take) a microbus which (f) —— (be) bound for Bagerhat. We got off near Ranbijoypur and (g) —— (hire) two rickshaws to take us to the Shat Gombuj Mosque. I (h) —— (find) actually 77 domes including the seven in the central row. We (i) —— (pass) more than one hour around the mosque and went to the mazar of Peer Khan Jahan Ali (Rh.) which (j) —— (stand) on a raised ground.
Answer: a) have made, made b) received c) put d) crossed e) took f) was g) hired h) found i) passed j) stands
21. There are many people who (a) —— (not take) physical exercise. They can hardly (b)—— (realize) that they themselves (c) —— (ruin) their health. They (d) —— (fall) victim to many diseases. Life (e) —— (become) dull to them. They (f) —— (remain) always ill termed. We (g) —— (build) good health and sound mind through physical exercise. Physical exercise (h) —— (make) our body active and the muscles strong. It also (i) —— (improve) our power of digestion and blood circulation. It (j) —— (give) strength to our brain.
Answer: a) do not take b) realize c) are ruining, ruin d) fall e) becomes f) remain g) can build h) makes i) improves j) gives
22. Once there (a) —— (live) an idle king. He (b) —— (not undergo) physical labour. As a result, he (c) —— (get) bulky and could not move from one place to another. He (d) —— (call) in a doctor. The doctor (e) —— (be) clever and wise. He did not (f) —— (prescribe) any medicine for the king. He asked the king to buy a club and (g) —— (move) it in the air till his hands (h) —— (get) moistened. The king started (i) —— (follow) the prescription. Thus, the king (j) —— (relive) of his problem.
Answer: a) lived b) did not undergo, could not undergo c) got d) called e) was f) prescribe g) move h) got i) to follow, following j) was relieved
23. A few days ago, I (a) —— (enjoy) an interesting match. It was an (b) —— (excite) match. It (c) —— (play) between the top two teams of our country. On the day of the match, I (d) —— (go) to the Dhaka Stadium quite early. I (e) —— (see) a long line in front of the ticket counter but I (f) —— (be) not discouraged to (g) —— (see) such a huge number of people. Having (h) — — (see) the crowd, I (i) —— (hurry) to the ticket counter and (j) —— (stand) in the line.
Answer: a) enjoyed b) exciting c) was played d) went e) saw f) was g) see h) seen i) hurried j) stood
24. It has been over three hundred years since Emperor Shah Jahan of Delhi (a) —— (build) the Taj Mahal as a tomb for his wife in Agra. Architecturally, it (b) —— (be) one of the most beautiful buildings in the world. The building (c) —— (make) of fine white marble with inlays of coloured marble. It (d) —— (have) eight sides and many open arches. It (e) —— (rest) on a platform or terrace of red sandstone. Four slender white towers (f) —— (rise) from the corners of the terrace. A large dome (g) —— (stand) above the centre of the building. Around this large dome there (h) —— (be) four smaller domes. Just inside the outer walls, there is an open corridor from which the visitors (i) —— (look) through carved marble screens into a central room. The bodies of Shah Jahan and his wife Mumtaz (j) —— (lie) in two graves below this room.
Answer: a) built b) is c) was made d) has e) rests f) rise g) stands h) are i) can look j) lie
25. To err is human. If a man commits crime anytime and repents truly for his misdeed, he may (a) —— (forgive). But the man who (b) —— (not, give up) the wrong (c) —— (suffer) surely. In the long run, he (d) —— (will take) to the land of death. The old sailor (e) —— (be) —— a wrong-door in his long journey. He committed a crime (f) —— (kill) a sea bird (g) —— (call) Albatross. That crime ultimately head (h) —— (bring) bad luck to them. The ship (i) —— (leave) in the icy sea. The sun shone over their head. The wind (j) —— (drop) down. It was a great disaster.
Answer: a) be forgiven b) does not give up c) will suffer d) will be taken e) was f) killing g) called h) brought i) left j) dropped
26. Student politics in Bangladesh has a glorious past. Many of our achievements in the national life have (a) —— (come) through student politics. The sacrifices (b) —— (make) by the students for ages have paved the way to our independence. In 1952, our students (c) —— (protest) firmly when the Pakistani rulers tried to (d) —— (introduce) Urdu as the only state language of the then East Pakistan. The students could not tolerate this declaration and so came out on the streets and (e) —— (violate) 144 raising protest and (f) —— (chant) slogan. The fire (g) —— (open) and as a result some students (h) —— (lay) down their lives. And it is only for their sacrifice Bangla along with Urdu (i) —— (introduce) as the state language of the East Pakistan. Alongside this glorious history, the grand history of independent Bangladesh (j) —— (be) also the great contribution of our students.
Answer: a) come b) made c) protested d) introduce e) violated f) chanted g) was opened h) lay i) introducing j) was/is
27. Today, we take for (a) —— (grant) that we (b) —— (have) one machine that (c) —— (allow) us to access the Internet, (d) —— (do) word processing, (e) —— (use) a calculator, watch TV, play games and do a host of other things. But the personal computer only (f) —— (become) available to consumers in 1974. Things really (g) —— (took) off when Microsoft Windows (h) —— (introduce) in 1985 and it (i) —— (be) good that the Internet wouldn’t have (j) —— (had) nearly as big an impact as it has ever since.
Answer: a) granting b) have c) allows d) do e) use f) became g) took h) was introduced i) is j) had
28. True education (a) —— (enlighten) our mind and (b) —— (refine) our sensibility. So, it often (c) —— (compare) with light and is (d) —— (consider) as the pillar of human civilization. It can certainly (e) —— (say) that if a country (f) —— (provide) its people with real education (g) —— (require) for the modern aspects of life not (h) —— (ignore) own culture, it (i) —— (be) able to (j) —— (achieve) all out prosperity for the betterment of the nation.
Answer: a) enlightens b) refines c) is compared d) considered e) be said f) provides g) required h) ignoring i) will be j) achieve
29. You might have (a) —— (hear) of Solomon who was famous all over the world for his wisdom and intelligence. Once the Queen of Sheba (b) —— (go) to him to test his intelligence. She (c) —— (bring) with her two garlands of flowers: one natural and the other artificial. She (d) —— (place) them before the king (e) —— (take) the natural one. Solomon got puzzled for a moment. Then he saw some bees (f) —— (fly) outside. He had the windows (g) —— (open) by his men. The bees came in and (h) —— (sit) on the natural one. Thus, he could (i) —— (identify) the real flowers and could (j) —— (outwit) the Queen of Sheba in the race of intelligence.
Answer: a) heard b) went c) brought d) placed e) to take, taking f) flying g) opened h) sat i) identify j) outwit
30. Dowry (a) —— (regard) as a great curse in our society. It may (b) —— (compare) to cancer that (c) —— (increase) in our society at a great speed. The fathers of the brides (d) —— (victimize) for dowry. If steps (e) —— (take) against those greedy people, it (f) —— (grasp) our society. It is mainly (g) —— (notice) in the rich and educated society where people (h) —— (take) dowry as their right. So, we have (i) —— (develop) morality. The culprits should (j) —— (punish) to control it. Otherwise, it will be a society of torture and exploitation.
Answer: a) is regarded b) be compared c) is increasing d) are victimized e) are not taken f) will grasp g) noticed h) take i) to develop j) be punished
31. Why do our parents (a) —— (want) us to (b) —— (go) to schools, colleges, or universities? They want us (c) —— (learn) to read and write and (d) —— (acquire) knowledge so that we (e) —— (earn) money and (f) —— (live) comfortably as gentlemen. The saying (g) —— (go) in our country that whoever (h) —— (learn) and (i) —— (read) (j) —— (ride) in cars and on horses.
Answer: a) want b) go c) to learn d) acquire e) can earn f) live g) goes h) learns i) reads j) can ride
32. I (a) —— (be) a second year college student and my annual exam. (b) —— (be) close at hand. I (c) —— (need) to study a lot. However, conditions at my house (d) —— (be) not at all favourable. My elder sister (e) —— (get) married last month and since then her share of the household chores has (f) —— (fall) upon my shoulders. On top of that, my aunt has just (g) —— (have) a new baby boy. He (h) —— (scream) all the time and keeps everyone up late into the night. I’m really worried about my (i) —— (come) exams. Tell me, what should I (j) —— (do)?
Answer: a) am b) is c) need d) are e) got f) fallen g) had h) screams i) coming j) do
33. Gun control (a) —— (be) one of many realms of polarization in American politics. It (b) —— (be) one of the fewest countries of the world where a person’s right to carry a gun (c) —— (protect) by the constitution. Two recent deadly events (d) —— (shake) even the most complacent mind of American commentators. On the night of October 1, 2017 Stephen Paddock from his hotel room on the 32nd floor of the Mandalay Bay hotel in Las Vegas, (e) —— (spray) bullets on 22000 concertgoers, (f) —— (kill) 59 people and (g) —— (injure) more than 500 in the deadliest mass shooting in the US history. Twenty three guns (h) —— (find) in his room and more in his house later. More lives (i) —— (lose) in gun-related deaths in the US since 1968 than there (j) —— (be) deaths of American citizens in all the wars the country have fought.
Answer: a) is b) is c) protected d) have shaken e) sprayed f) killed g) injured h) were found i) lost j) were
34. One very conspicuous change in our society (a) —— (be) the presence of working women outside the home. Of course, it (b) —— (acknowledge) that women have always (c) —— (work) within the household but this commonly (d) —— (count) as ‘work’. Even their role in agricultural societies (e) —— (recognize) either. From the urge (f) —— (establish) their own identity, many of them are now (g) —— (enter) the outside workforce. They (h) —— (join) a wide range of professions. Moreover, it is not only educated women who (i) —— (opt) to work but women with little or no education (j) —— (come) out of their cocoons to become self-reliant.
Answer: a) is b) is acknowledged c) worked d) is not counted e) is not/was not recognized f) established g) entering h) are joining i) are opting j) have come
36. One night the entire village was sleeping. The boy Bayazid Bustami was busy in study. His mother (a) —— (sleep). Suddenly she woke up and (b) —— (feel) thirsty. (c) —— (call) her son, she told her son to give her a glass of water and (d) —— (fall) asleep again. When Bayazid went to the pitcher, he (e) —— (find) it empty. So, he went out with the pitcher in search of water. After a while he (f) —— (come) back home with water and found his mother (g) —— (sleep). Then he waited (h) —— (stand) by her bed with a glass of water. He did not make any sound lest she (i) —— (wake) up. Suddenly his mother woke up and saw him with the glass of water. At once she could understand what the matter (j) —— (be).
Answer: a) was sleeping b) felt c) calling d) fell e) found f) came g) sleeping h) standing i) should wake/might wake j) was
37. Man has an unquenchable thirst for knowledge. He (a) —— (satisfy) with what he has known and seen. He wants to know and see more and more. This curiosity to know more (b) —— (inspire) him to undertake and carry out hard and dangerous tasks. And this eventually (c) —— (result) in epoch-making discoveries and inventions. In the fields of science and technology man in the meantime (d) —— (achieve) what was inconceivable before. Man already (e) —— (land) on the moon and (f) —— (prepare) for the journeys to Mars. Telephone and Internet (g) —— (quicken) the system of communication. The use of science has (h) —— (enable) him to save the life of a dying patient through life support. Man can (i) —— (reach) a long distance within a few hours. But he could not even (j) —— (think) of it in the past.
Answer: a) is not satisfied b) inspires c) results d) has achieved e) has landed f) is preparing g) have quickened h) enabled i) reach j) think Machine Learning & Artificial Intelligence
38. The universe (a) —— (believe) to be a very vast thing. In fact, it is unimaginably vast. But the primitive people (b) —— (have) a very narrow idea about the size and nature of the universe. They (c) —— (assume) that the earth was flat and stationary. They (d) —— (think) that the earth was at the centre of the universe while the sun, the moon and the planets (e) —— (move) round the earth. To them, the earth was the largest thing in existence. The eternal mystery of the world (f) —— (be) its comprehensibility. It is the fundamental emotion which (g) —— (stand) at the cradle of true art and true science. It was the experience of mystery even if (h) —— (mix) with fear. The individual (i) —— (feel) about the futility of human desires and the sublimity and marvellous order which (j) —— (reveal) themselves both in nature and in the world of thought.
Answer: a) is believed b) had c) assumed d) thought e) moved f) is g) stands h) mixed i) feeling j) reveals
39. Robin and Hafiz (a) — (be) good friends. Robin (b) — (leave) for Dhaka. There he (c) — (try) hard, but could not find a suitable job. So he (d) — (to have) to come back to his village. Hafiz (e) — (be) not highly educated. He (f) — (know) that he could not find a good job. So he (g) — (join) a youth training course. There he (h) — (learn) how to be self-employed. He took a bank loan of Tk. 1,00,000 and (i) — (start) a dairy farm. Now he has three cows and five claves. His average monthly income is Tk. 8,000. His bank loan (j) — (repay) soon.
Answer: (a) were (b) left (c) tried (d) had (e) was (f) knew (g) joined (h) learnt (i) started (j) will be repaid
40. Long, long ago there (a) — (be) a king in Scotland. His name was Robert Bruce. He was a very good king. He (b) — (love) his country and his subjects very dearly. His subjects also (c) — (have) a great love and respect for him. Once his enemies (d) — (make) a plan against him. They (e) — (fight) against him and (f) — (drive) him away. The king (g) — (go) to a forest and took shelter in an old fort. Many of his faithful subjects joined him there. The king (h) — (sit) idly there. He formed a troop. He attacked his enemies again and again. But every time he (i) — (defeat). He had no hope of getting back his kingdom. One day the king was lying in the floor and saw a spider (j) — (try) to reach the roof and succeeded on the eighth attempt.
Answer: (a) was (b) loved (c) had (d) made (e) fought (f) drove (g) went (h) did not sit (i) was defeated (j) trying
41. For three years now Dhaka (a) — (ranked) 2nd from bottom in the Economic Intelligence Unit’s survey of 140 cities under The Global Liability Index. The scores (b) — (base) on five major criteria — health care, culture, environment, education and infrastructure. That Dhaka tops only Damascus, (c) — (be) no comfort for the million residents of Dhaka. However, we are not altogether (d) — (surprise) by the results; we (e) — (downgrade) our environment by its systematic destruction. There is lack of proper public transportation, and the horrendous traffic system and poor management (f) — (cost) the GDP 1-2 percent in annual growth according to Asian Development Bank’s latest estimate. Our score of 29.2 on a scale of 100 is identical with Damascus and we (g) — (be) aghast to learn that Dhaka (h) — (lag). Damascus (i) — (experience) siege and bombardment over the last four years whereas Dhaka (j) — (have) at peace for over four decades since independence.
Answer: (a) has been ranked (b) are based (c) is (d) surprised (e) have downgraded (f) is costing (g) are (h) is lagging (i) has experienced (j) has been
42. Real Estate groups and various private organizations as well as some influential persons (a) — (encroach) the lakes and canals in Dhaka city and built huge installations. Thus they (b) — (change) city’s landscape and posed dangers and miseries for the city dwellers during rainy season. Illegal concrete structures (c) — (build) by occupying many wet lands and low-lying lands though they (d) — (protect) by law. But these grabbers show their thumbs to law and by (e) — (bribe) the corrupt officials of RAJUK. manager to occupy them for years. City planners and urban experts (f) — (express) their concern over these illegal structures by (g) — (grab) wetlands and low-lying lands but things go on (h) — (unchanged). The remaining canals and lakes (i) — (die) slowly as grabbing (j) — (increase) more rapidly.
Answer: (a) have encroached (b) have changed (c) have been built (d) are protected (e) bribing (f) have expressed (g) grabbing (h) unchanged (i) are dying (j) is increasing
